T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
HATAY / DEFNE - İpek Yolu Çok Programlı Anadolu Lisesi

Öğretmen ve öğrencilerimizin katkılarıyla hazırlanan SAFAHAT SÖZLÜĞÜ yayınlanmıştır

Sözlükler, kendileri aracılığıyla metinleri anladığımız kelime, deyim, tabir, kavram, terim vb. sözcüklerin anlamlarını gösteren eserlerdir. Bilhassa sanat değeri taşıyan, estetik unsurları içeren edebî eserlere çeşitli sözlükler olmadan nüfuz edilemez. Bu yüzden edebi metinleri yorumlamak için, sözcük, terim, deyim, kavram, gösterilen vb. anlamları içeren sözlükler yazılmalıdır. Bu amaç doğrultusunda Türk edebiyatının müstesna eserlerinden biri olan İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un “SAFAHAT” adlı eserinin sözlük çalışması yapılmıştır. 

Mehmet Akif şiir, nesir ve fikir alanındaki hünerini Safahat'ta ortaya koymuştur. Safahat Türk toplumunda büyük tesir uyandırmış bir eserdir hatta öyle ki günümüzde en çok sevilen ve okunan kitaplar arasında yer alır. Safahat kelime anlamı olarak "hayatın değişik yüzleri, görünümleri ve evreler" anlamına gelmektedir. Mehmet Akif Ersoy, yaşadığı devrin siyasi ve sosyal hayatını çok iyi analiz etmiş ve eserlerinde de başarılı bir şekilde işlemiş edebiyatçılarımızdandır. Akif, kimilerine göre bir şair, kimilerine göre bir fikir adamı, kimilerine göre ise manzum bir hikâyecidir. Yedi kitap olarak yayımlanan şiir külliyatı Safahat, Akif'in bütün bu yönlerini barındıran eser olması açısından ayrı bir öneme sahiptir 

Sözlük çalışmamızda  “SÖZLÜK ÖZGÜRLÜKTÜR” sloganıyla edebiyat tarihimizde eserleriyle Türkçeyi ustalıkla nasıl kullandığını gösteren Akif’in “Safahat” adlı eserinin öğrencilerimiz tarafından anlaşılarak okunması ve dilimizin zenginliklerinin “Safahat”tan yola çıkarak öğrencilerimize kazandırılması amaçlanmıştır.  

Bu çalışmayı yapmamıza vesile olan ve projenin mimarı olan Milli Eğitim Bakanımız Yusuf Tekin’e, İl Milli Eğitim müdürümüz Harun Tüysüz’e, İlçe Milli Eğitim müdürümüz Kemal Gülistan’a, şube müdürlerimize, sözlük çalışmamızda her türlü desteği sunan okul müdürümüz Yalçın Kara’ya okul proje sorumlumuz müdür yardımcısı Semir Yücel’e, sözlük çalışmamızda emek veren Türk Dili ve Edebiyatı zümre öğretmenlerine ve çalışmada emeği geçen okulumuz öğrencilerine çok teşekkür ederiz. 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.02.2024 - Güncelleme: 23.02.2024 20:54 - Görüntülenme: 68
  Beğen | 2  kişi beğendi